Att tänka på när ni åker mellan stall.

Det är alltid lämpligt att vara försiktig och tänka på möjlig smittorisk när man åker mellan stall och djur. Många sjukdomar har en längre inkubationstid och ni kan därför träffa ett tillsynes friskt djur och ändå bära med er smittan till nästa stall.

För tillfället går det Kvarka i Sverige och det är flera ställen i Skåne med misstänkt och dokumenterat smitta. Vi uppskattar därför om ni har rena kläder, skor och utrustning när ni kommer till lektion och tur hos oss. Och rekommenderar att ni även tänker på det när ni kommer härifrån till andra hästar. Man bär väl aldrig med sig smittan medvetet, men är man oförsiktig kan det hända att man har klappat en häst i ett stall ovetande om hästens hälsotillstånd och sedan åker till annat stall och klappar en ny häst där. Och därigenom kan man bära med sig smitta utan att veta om det.

Kvarka är en väldigt otrevlig sjukdom som påverkar hästar bland annat med feber och snuva. Det är en anmälningspliktig smitta och kan följas på olika hemsidor. Läs mer på

https://www.sva.se/smittlage/kvarkakarta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *