Vem får rida hos oss?

Innan turen bekantar vi oss med hästarna!

Vad är ridvana?

Detta är en bra fråga och väldigt mycket upp till den som bokar at fundera ärligt över. Vår indelning av kunskapsnivå vid bokning är förslagsvis:

1: Helt nybörjare: Har aldrig suttit på häst/ridit upp till 10-15 ggr.

2: Oerfaren: Ovan ryttare som har ridit/åkt med en del utan att ex ha tagit lektioner, ej kunnig i teori, teknik och terminologi.

3: Medelvan ryttare: Har ridit en del under flertalet år/ridit som barn eller börjat som vuxen. Rider alla grundgångarter. Barn som rider på ridskola och rider i alla gångarter utan problem på de flesta hästarna.

4: Bra ryttare: Kan hantera och rida de flesta hästar i alla grundgångarter och har erfarenhet av ridning på olika typer av hästar i olika miljöer och utmaningar.

5: Rutinerad ryttare: Tävlingsryttare/ unghästutbildare/ har ridit många typer av hästar och kan rida alla typer av unga och äldre hästar med olika mycket nerv och känsla på ett hästvänligt och ändamålsenligt sätt. (Denna nivå är inte för barn som har ridit på ridskola)

Vikt, ridvana och ålder.

Även om Islandshästarna är starka djur är de ganska små. Vi rider i kuperad och till tider ansträngande terräng. Detta gör att vi har en viktgräns på max 90 kgDock kan inte hela gruppen vara i den högre viktklassen. Ju större ryttare, ju längre återhämtningstid för hästen efter ansträngning.

Då flera av våra hästar är av den piggare typen tar vi mest emot ryttare med någon ridvana sen innan. Dock kan ni blanda gruppen med upp till 2-3 ”lite grönare” ryttare. Hästarna är snälla och trevliga med mer eller mindre motor. Det är viktigt för vår hästplanering och er säkerhet att ni är ytterst ärliga och tydliga gällande ridvana när ni bokar.

Detta betyder dock inte att vi rider jättefort hela tiden. Om du kommer hit för att rida race genom skogen kommer det inte fungera – vi tar hänsyn till hästar, människor och natur och ber er respektera detta.

Åldersgränsen är 10 år, tänk på att alla barn som rider med bör vara mycket vana ryttare och ej rädda – barn ska kunna hantera hästen självständigt i trav och galopp. Detta är viktigt för att barnet ska få en god upplevelse av ridturen och inte bli rädd. Tänk på att ridning i grupp i skog är en annorlunda upplevelse och kräver mer vana än ridning i ridhus.

Antal i gruppen

Vi rider i grupper med max 6 ryttare och en ledare. Alla är vana verksamhetshästar och vi känner dem väl! De är vana vid gruppridning och är trygga i skogen. Eftersom att våra hästar är lite ”piggare” vad vissa är vana vid på turridning gäller:

OBS – För att turen ska kunna genomföras på ett säkert sätt behöver du vara beredd på att rida självständigt och inte bara ”åka häst”. Du får inte vara rädd för hästen. Hästar är pigga djur som kan reagera snabbt, terrängen är på sina ställen både hal och brant. Vi rider inte bara på led, däremot rider vi i grupp där alla hästar är vana att både gå först och rida om varandra. Du kommer behöva hantera din häst självständigt för att kunna ta hänsyn till andra ryttare och hästar i gruppen. Detta gäller även barn i gruppen. 

När ni funderar på turridning, tänk på att det inte är en lämplig aktivitet för hästrädda människor.

Vilken stämning!
Vilken stämning i skogen!

Vi vilar...
Vi vilar…

Har du frågor om turridning? Läs mer här.

Vägbeskrivning finns under karta.

Sommarhagen
Hästarna njuter av gräset, skogen och utsikten över Skälderviken.