Om mig

Kristine Barner, tränare – instruktör – domare

Jarpur o Kristine i unga dar
Jarpur o Kristine i unga dar

Jag heter Kristine Barner. Sedan långt tillbaka har Islandshästen präglat mitt liv. Jag är uppväxt med Islandshästar, satt upp på gamla ”Dimma”  i hagen när jag var 6 år, och har ”suttit” där sen dess… Efter Dimma blev det Vala, Jarpur, Hrefna, Viðar, Léttfeti, Katla…osv..osv…

Under tiden i Danmark, där jag är uppväxt, har jag tävlat och tränat framgångsrikt. Jarpur och jag tog oss bland annat till det danska landslaget i 1990. Det var innan ungdomsryttare hade sina egna klasser. Mycket spännande tyckte jag. Det blev en del tävlingar under de åren.


Efter en lyckad tävling!

1994 reste jag till Island och jobbade hos Gísli Haraldsson söder om Húsavík, där jag tränade och red in ett otal av hästar. En oförglömlig och helt fantastisk upplevelse! Med mig hem hade jag Systa frá Nesi. Systa blev en mkt trevlig femgångshäst, som tog mig till en del nationella tävlingar och SM där vi tävlade i femgång och stilpass. Systa gick efter tävlingssäsongen som avelsto i Danmark. Hennes första avkomma Josi från Kullaberg var en fantastisk liten femgångsvallack.  Med honom kvalade jag kvalat till SM flera ggr.

Systa frá Nesi
Systa frá Nesi

Jag har bott i Sverige sedan 1995 och har sedan 1997 arbetat professionellt med undervisning, träning och turridning på Kullaberg.

Under åren har jag utbildat mig inom svenska Islandshästförbundet. Jag blev B-instruktör 1999, tog C-tränarprovet 2002 och har sedan fortsatt inom SIF där jag har gått kurser och deltagit i seminarier.  År 2009 har jag gått pedagogikutbildningen för ridinstruktörer på Ridskolan Strömsholm .

2011 examinerades jag till lokalklubbsdomare och dömer regelbundet Islandshästtävlingar på olika nivåer.

Pedagogik är ett viktigt ämne för mig.  Konsten att lära ut och magin i att lära sig nya kunskaper ligger mig varmt om hjärtat. Jag har läst till yrkeslärare på Malmö universitet och har sedan 2018 legitimation som yrkeslärare.

För att utvecklas som ryttare och tränare rider jag regelbundet för andra instruktörer.

Jag tränar och rider hästar på olika nivåer och i olika åldrar för känna mig uppdaterad och fräsch i min känsla för hästen och ridningen.

Tölt på SSM final

Mina tankar och mål om ridning

Att rida handlar för mig om ett samförstånd mellan ryttare och häst. Med ömsesidig respekt vill jag få hästen att jobba tillsammans med mig. Balans och jämvikt i ridningen skapar trygghet och blir därmed en fundament för inlärning och progression.

Ödmjukhet, känslighet och tålamod är viktiga grundstenar i min ridning. Med öppna sinnen vill jag kunna se, höra och känna vad det är hästen uttrycker. Jag vill förmedla för hästen vad det är jag begär och vart jag vill komma.

Att tillsammans utvecklas är ett mål för varje ekipage, anser jag. För mig är ingen häst för dålig för framsteg, alla har någon talang och fördel. Som tränare måste man se hästen för det den är och det den kan bli.

Underbara arbetskamrater
Gandalf maj 2013
Träning av unghäst
Josi från Kullaberg e. Dugur frá Minni-Borg
Josi från Kullaberg e. Dugur frá Minni-Borg

Turridning • Ridskola • Träning • Inackordering